f l
^

Klassieker

Af en toe zie je ze nog wel eens: kranten met een klassieke foto op de voorpagina. Op dinsdag 9 juli 2013 drukken veel Europese kranten deze foto op de voorkant: twee aanhangers van de Moslim Broederschap die de afgezette Egyptische president Morsi steunen, gebaren naar soldaten die de weg naar het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde afsluiten.

TROUW DEMO EGYPTE 09072013Een soort David & Goliath, een bijna iconografisch beeld. Iedereen die naar deze foto kijkt, weet gelijk waar het over gaat. Ook al heb je niets met het Egyptisch Moslim Broederschap, onbewust gaat je sympathie naar de twee personen voor de prikkeldraadversperring. De zwakken tegen de sterken. De herdersjongen tegen de krijger. De Chinese student, die in Peking in zijn eentje de tanks op het Plein van de Hemelse Vrede stopt. Of recent nog, de weerloze vrouw met de rode jurk in Istanbul, die door de Turkse oproerpolitie met traangas bespoten wordt.

De foto’s zouden overal en nergens gemaakt kunnen zijn. De associatie met de weerloze tegenover de gewapende overmacht of met de underdog in de sport is snel gemaakt: we zijn altijd voor de ogenschijnlijk zwakkere.

Er bestaat geen neutrale fotojournalistiek. Het draait allemaal om beleving en emotie.

Share

Reply