f l
^

Ansichtkaart uit 1960

ANSICHT-ROB-HOEN-WEBSITE-1100-BREED Soms heb je van die ansichtkaarten die meer zijn dan een kiekje alleen, die meer zijn dan promotie voor stad en streek. Een foto waarop wat gebeurt. Deze ansicht wijkt af van de traditionele kaarten uit vroeger jaren. Ik ga het nu niet over die prachtige oude auto’s hebben: de Citroën DS19 vooraan, met daarachter een Simca Aronde, een 2CV en in de verte nog een HY.

Met welk doel is deze ansicht gemaakt? Dat is de vraag die zich onmiddellijk bij mij opdringt als je langer naar het beeld kijkt. De foto wordt nog interessanter omdat ik niet weet waar de foto gemaakt is. Want anders had ik me vast meer op de locatie geconcentreerd. En was de plaatsbepaling ook de titel van deze aflevering van Carte Postale geweest (Carte Postale is een serie over oude ansichtkaarten,  die ik schrijf voor de Citroën ID/DS Club Nederland).
Wat heeft de fotograaf willen verbeelden? Gaat het om het meertje als toeristische attractie op de foto? Helemaal rechts is heel klein een zeilbootje te zien op het meer. Of gaat het om de auto’s die langs de weg staan, op dat prachtige wegdek? Ik weet gewoon niet waarom deze foto gemaakt is.
Waar de prentbriefkaart vooral in afwijkt van de gebruikelijke ansichten uit de jaren vijftig, zestig en zeventig is dat de mensen redelijk dichtbij en herkenbaar in beeld gebracht zijn. En tussen de mensen op de foto én de fotograaf is er duidelijk contact. De aanwezigheid van de camera zorgt voor de ‘andere’ ansicht…
De vaders met kinderen rechts op de foto kijken naar de mensen links op de foto: twee jonge vrouwen in zwemkleding. Met twee mannen. Eén van de vrouwen bedekt haar gezicht voor de fotograaf. De andere vrouw kijkt naar haar. De twee mannen met kinderen aan de overzijde, zien het moment. De jongen helemaal links kijkt naar de fotograaf. De man er achter kijkt ook over de schouder van zijn voorganger naar de fotograaf. Ook het jochie dat tussen de Simca Aronde en de 2CV tevoorschijn komt kijkt naar de camera. Er is een onmiskenbare spanning in het beeld. De spanning van het moment: omdat er een foto gemaakt wordt.
Die extra dimensie wordt nóg sterker als je weet dat het in Frankrijk verboden is om mensen op straat herkenbaar te fotograferen om vervolgens deze foto commercieel te exploiteren, bijvoorbeeld in de vorm van een ansicht. Dat heet in juridische termen ‘Portretten die niet in opdracht zijn gemaakt’. In Nederland mag dat wel zolang de geportretteerde geen redelijk belang heeft zich daartegen te verzetten. Het is dus wonderbaarlijk dat deze ansicht ooit verkocht is door de plaatselijke middenstand. Al die oude kaarten uit Frankrijk, mensen zijn er nooit herkenbaar in beeld…
Misschien wilde de fotograaf nu eens een echt mooie foto maken met een verhaal. Als ik ansichtkaartenfabrikant was geweest, dan was deze foto als promotieartikel voor de plaatselijke VVV nooit door de selectie gekomen. Maar als liefhebber van mooie straatscènes is deze kaart wel een hele fraaie!

Share

Reply